Student(ka) potrafi - kokosowe szaleństwo!

Dziś będzie bardzo słodko i bardzo kokosowo. Takie małe wspomnienie wakacji, na które wszyscy czekamy z utęsknieniem.

Rafaello to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia, od pierwszego kęsa rozpływa się w ustach. Mięciutkie biszkopty nasączone likierem kokosowym i puszysta pianka kokosowo-cytrynowa. Niebo w gębie! Do tego słodki drink Malibu Orange, trochę przeze mnie zmodyfikowany. Cud, miód i orzeszki :)

RAFAELLO

Składniki:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 50 ml śmietany kremówki 30% (dodać 1 łyżkę cukru pudru w czasie miksowania)
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • likier kokosowy do nasączenia biszkoptów
  • płatki migdałów (na wierzch ciasta)
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do galaretki, czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę miksujemy i dodajemy porcjami tężejące galaretki z czekoladą. Na samym końcu wsypujemy kokos. Blachę wykładamy biszkoptami nasączonymi w likierze. Wlewamy masę, posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy ok. 2 godziny.

Smacznego!




MÓJ POMYSŁ NA MALIBU ORANGE

Składniki:
  • szklanka dowolnej wielkości (u mnie zagościła akurat bardzo duża szklanka ;))
  • Malibu lub inny likier kokosowy
  • sok pomarańczowy (może być świeżo wyciskany)
  • sok bananowy
Mniej więcej 1/3 szklanki wypełniamy likierem kokosowym. Uzupełniamy sokiem bananowym do połowy szklanki. Dolewamy soku pomarańczowego do pełna. Nie mieszamy, wypijamy :)



2 komentarze:

  1. Witam jakiej wielkosci ma byc foremka?

    OdpowiedzUsuń
  2. ZAGLADA TU CZASEM KTOS? PO CO PISAC PRZEPISY SKORO POTEM NIKT NIE ODPOWIADA NA PYTANIA OD TYCH CO CHCA SKORZYSTAC Z PRZEPISU.

    OdpowiedzUsuń