Makaron na Kazimierzu



W moim przypadku popołudniowy spacer po Kazimierzu kończy się zazwyczaj w Warsztacie. Jestem wierna tamtejszym makaronom!

Idziemy wzdłuż Wisły, złote liście spadają z drzew. Przecinamy Plac Wolnica, spacerujemy uliczkami, robimy się głodni. Mijają nas ludzie jedzący zapiekanki z Placu Nowego (co nie poprawia naszej sytuacji, bo zapiekanki pachną pięknie!). Na szczęście na horyzoncie pojawia się Warsztat. Większość stolików wciąż jeszcze jest wolna (późnym popołudniem i wieczorem ciężko znaleźć miejsce siedzące). Wnętrze wypełniają przeróżne instrumenty, jest bardzo klimatycznie. Z doświadczenia wiem, że porcje są tutaj całkiem spore, dlatego warto zamówić jedno danie na dwie osoby (zawsze później można zjeść jeszcze deser :)). Nasz budżet nie ucierpi, połowa porcji kosztuje niewiele ponad 10 złotych. Uwielbiam makaron penne z sosem śmietanowym i kurkami, moim drugim faworytem jest penne z łososiem i cukinią. Tym razem wybiorę coś, czego jeszcze tutaj nie jadłam. Zamawiamy penne z kurczakiem, cukinią, bakłażanem w sosie śmietanowym z parmezanem. Smakuje mi to połączenie, sos jest delikatnie doprawiony, przez co całość nie jest mdła. W menu (poza makaronem oczywiście) pizza, risotto, sałatki, naleśniki, pierogi, desery. Można się najeść do syta albo wpaść tylko na lampkę wina lub kufel piwa. Wieczorami koncerty (pianino), czasami inne wydarzenia artystyczne. Atmosfera sprzyja romantycznym kolacją we dwoje, ale warto też wpaść na obiad z przyjaciółmi lub z rodziną.

1/2 porcji makaronu: ok. 10-15 zł
Lampka wina: ok. 10 zł 

Warsztat
ul. Izaaka 3
Kraków 






 Oto słynna warsztatowa połowa porcji :)





 

0 komentarze:

Prześlij komentarz